Tarahi : Amir Abdolahi
سايت جونقان 27 آذرماه 1391 بارگذاري شد
Support

لوگو سایت


مطالب تصادفي

پیوند ها


  • سایت مدیر
  • تقويم سايت


    <    «  اسفند 1402  »    >
    شیدسچپج
     1234
    567891011
    12131415161718
    19202122232425
    26272829 

    ورود به سايت جونقان


    

    عضويت در سايت
    بازيابي کلمه عبور



    نام کاربری:
    رمز عبور:

    آمار سايت


    آمار مطالب یک ساعت پیش: 0
    امروز: 0
    این ماه: 0
    کل: 155
    کل نظرات: 601
    آمار کاربران یک ساعت پیش: 0
    امروز: 0
    این ماه: 0
    کل: 281
    بن شدگان: 0
    جدیدترین عضو: Qzl
  • 


    مطالب و اطلاعت بسیار دقیق وکارشناسی شده جونقان
       مطالب سایت جونقان   نويسنده: وحید   تاريخ: 18 شهریور 1393   بازديدها: 6 496
    سلام برا کسای که به دنبال اطلاعت موثق و تحقیق میدانی برای شهر جونقان هستن

    بررسي و شناخت شهر


    1-3- شناخت تاريخچه ، علل پيدايش و چگونگي توسعه شهر و روند رشد آن


    1-1-3- تاريخچه جونقان:
    جونقان واقع بر سر راه تجاري، فرهنگي و ارتباط دهنده بخش مركزي ايران به جلگه بين النهرين سفلي بوده است. همچنين به واسطه كنترل آمد و شد در اين جاده در نزديكي شهر جونقان در كنار محل تلاقي دوسرشاخه رودخانه كارون به نامهاي رودخانه كيار و جونقان در ابتداي تنگ تاريخي در كش وركش آثار سنگي به نامهاي طاق سنگي و در عرف محل خان اويي به چشم مي خورد كه براساس حفاريهاي باستانشناسي انجام شده قدمت آنها حد فاصل ادوار پيش از اسلام تا دوره اتابكان لر بزرگ است .
    با توجه به موقعيت عالي سرزمين جونقان که مانند پلي در ميان سلسله جبال زاگرس واقع گرديده و يگانه دشتي است كه از هر سو چشمه ساران ( دائمي و فصلي ) فراوان و كهريز و رودخانه جونقان كه از پيرغار سرچشمه مي گيرد آن را در برگرفته بر اين دشت طويل سلطه داشته و موقعيت بسيار خوبي را براي زندگي انساني ايجاد کرده است و همچون نگيني در ميان كوههاي مرتفع مي درخشد، به خاطر موقعيت طبيعي و زراعي و زمين هاي مسطح و مرغوب صورت اوليه و زندگي نخستين ايجاب نموده كه اين سرزمين بعنوان يك جايگاه و آبادي براي زندگي و امرارمعاش انسان باشد و اين آب و ملك خدادادي از قرون بسيار گذشته و عهد باستان مورد توجه ايرانيان باشد . در عهد باستان آبادي دراين منطقه وجود داشته که در حال حاضر نشانه هايي از آن دوران باقي است. با توجه به اينکه در طول تاريخ وزندگي ما ايرانيان كه اصل آن متكي به كشاورزي و شغل هاي وابسته به كشاورزي بوده است، اين آبادي صددرصد چنين شايستگي را داشته است كه بوسيله سلسله پيشداديان (از نخستين سلسله هاي ايران زمين) بنياد گذاشته شود و با توجه به نام و نشاني كه اين آبادي نسبت به منطقه جغرافيايي خود داشته نامگذاري گردد.
    در آبادي جونقان كه نژادهايي از ايرانيان به تناسب زمان زندگي مي کردند داراي آثار تاريخي ، فرهنگي ، هنري ، كشاورزي و… بوده که گوياي وقايع تاريخي در اين آبادي مي باشد. سبك كشاورزي سنتي كه در جونقان حاكميت داشته يادگاري از باستان بوده گرچه با ماشيني شدن كارها، دگرگوني بوجود آمده و از نظر تاريخ شهرنشيني و سكونت اين موضوع هم با روش خاص خود گوياي تاريخ باستاني بوده كه نژاد پارسيان و نژادهايي كه بومي ايران بوده اند در اين منطقه مي زيستند.
    جونقان از جمله شهرهاي قديمي منطقه چهار محال و بختياري است که قرنها پيش به دليل امکانات مناسب زيستي به عنوان مرکز خان نشين منطقه انتخاب شده است .
    در کتاب از خراسان تا بختياري جونقان را در اواخر عصر قاجاريه چنين توصيف ميکند: در مجموع روستاي جونقان با ديگر روستاهائي که ديده بودم فرق چنداني ندارد.خانه ها همان خانه هاي گلين است و بامها به همان صورت مسطح و پوشيده از تنه و شاخ درختان جز آنکه خانه هاي ثروتمندان داراي حياطي با ديوارهاي بلند است تا زنان خانه در داخل آن به راحتي به کارهاي خود بپردازند.و در معرض ديدعابران نامحرم کوچه نباشند.
    هسته اوليه شهر جونقان از نظر تاريخي در حدود 300سال پيش در حاشيه تپه هايي که به کوههاي جهانبين متصل مي شود و در کنار چشمه هاي بلبل،حوض ماهي ،دوقلو و ... شکل گرفته است.
    قديمي ترين محله در دامنه تپه و شمال غربي مخابرات مي باشد که به مرور زمان و در طول چند سال اخير در اثر ساخت و سازهاي جديد به ديگر محله هاي منطقه متصل شده است.



    2-1-3- وجه تسميه جونقان
    درباره وجه تسميه شهر جونقان سه نقل قول وجود دارد كه همگي قابل تامل است.
    1- جونقان شكل تغيير يافته (گينه كان) به معناي محل رويش فراوان است. (گينه تيره اي از گياه گون است)
    2- جونقان شكل تغييريافته (گينه كان) شامل دو بخش گينه به معناي آفتاب گير (برآفتاب) و كان به معناي محل، ماوا، معدن و دركل به معناي محل تابش آفتاب است.
    3- گينه كان در افواه عمومي به معناي محل پرورش گاو است كه در واقع نشانگر شيوه امرار معاش مردمان آن يعني پرورش گاو و بيانگر يكجانشيني آنان از قديمترين ادوار در كنار شيوه كوچ روي مي باشد.
    4-به علت کشاورزي زياد(جاي دهقان)نام گرفته که رفته رفته به جانقان مبدل گرديده است.
    5- چون مردم اين مکان به زبان ترکي صحبت مي کنند بعضي آنها را از اعقاب ترکان قشقايي مهاجري مي دانند که در اثر درگيري بين طوايف بختياري و قشقايي جهت تملک مراتع و چراگاهها عده اي کشته شده و در اصطلاح ترکي (قان)به معني خون و (جونقان)،محل جاري شدن خون است.
    در نزديكي شهر جونقان آثار و بقاياي جاده سنگ فرش نردباني باقي مانده است كه معرف هويت تجاري اين شهر است.

    3-1-3- هسته تاريخي شهر جونقان در بستر طبيعي منطقه
    به نظر مي رسد هسته اوليه شهر جونقان در شمال رودخانه فصلي جونقان و در دامنه کوهپايه هاي شمال شهر شکل گرفته باشد. رودخانه هر چند به نظر مي رسد که در شکل گيري شهر به عنوان يک بازدارنده دفاعي و محدوده کننده اوليه در مراحل اوليه موثر بوده امابه تدريج و با گسترش شهر، بافت حرکت خود را در مسير راه ها پي گرفته و به جاي آنکه در جهت رودخانه روبه جنوب گسترش يابد به سوي غرب گسترش يافته است.
    در واقع دو عامل را در گسترش شهر در طي تاريخ موثر بوده است : عامل اوليه وجود عمارت حاکم منطقه (سردار اسعد بختياري)در بخش جنوبي رودخانه و در ميان مستغلات شخصي سردار است که با تقسيم اراضي اطراف قلعه و تصرف آن توسط روستاييان زمينها به تدريج ساخته شده و شهر در اطراف عمارت به سوي جنوب شهر گسترش يافت.
    عامل دوم موثر در گسترش شهر جاده ها هستند که عمده ترين آنها مسيري است که از سمت جنوب به شهر وارد شده و پس از چرخش در مرکز شهر از سمت غرب، از شهر خارج شده رو به سوي شهر کرد و اصفهان دارد.جاده ديگر در امتداد شرقي-غربي به سوي روستاهاي اطراف از لحاظ اهميت در مرتبه دوم قرار دارد.
    در ميان دو عامل فوق در حال حاضر جاده ها در گسترش شهر نقش چشم گيري داشته و به نظر ميرسد چنانچه کوهستان در قسمت شمالي واقع نمي شد شهر مانند عموم شهرهايي که با گسترش جاده وسيع مي شوند طرح ستاره اي به خود گرفت.


    2-3- خصوصيات جغرافيايي و اقليمي شهر

    1-2-3- موقعيت جغرافيايي شهر و اطراف آن (عوامل طبيعي، عوارض زميني، وضع توپوگرافي، شيبهاي اصلي و عوامل جغرافيايي محدودکننده توسعه شهر)

    1-1-2-3- موقعيت سياسي
    شهر جونقان به لحاظ آخرين تقسيمات سياسي کشور در سال 1387 در محدوده دهستان ميزدج سفلي از توابع شهرستان فارسان در محدوده سياسي- اداري استان چهارمحال و بختياري واقع شده است. دهستان ميزدج سفلي در جنوب شرقي شهرستان فارسان قرار گرفته و شهر جونقان در قسمت انتهاي جنوب شرقي اين دهستان بر سر راه فارسان به اردل واقع شده است.
    همچنين که شهر فارسان در قسمت شمالي شهرستان واقع شده و به لحاظ اداري- سياسي مرکز شهرستان فارسان به شمار مي رود.

    2-1-2-3- موقعيت جغرافيايي
    شهر جونقان به لحاظ موقعيت جغرافياي 50 درجه و 41 دقيقه طول جغرافيايي و 32 درجه و 9 دقيقه عرض جغرافيايي و در انتهايي ترين قسمت جنوب شرقي شهرستان فارسان واقع شده است.
    اين شهر به لحاظ موقعيت عمومي در فاصله 42 کيلومتري جنوب مرکز استان چهارمحال و بختياري (شهرکرد) قرار گرفته است.
    بستري که شهر جونقان بر روي آن بوجود آمده و گسترش يافته به صورت دشتي نسبتاً وسيع است که از سمت شمال به وسيله ارتفاعات بلند جهانبين و از سمت جنوب توسط بلنديهاي سالداران و شيخ محصور مي گردد. اين دشت به صورت دره اي نسبتاً باريک ميان ارتفاعات بلند واقع شده و شيب عمومي آن از سمت کوه به خط القعر اين دشت يعني رودخانه جونقان است. در قسمت انتهايي شمال غربي اين دشت شهر فارسان قرار گرفته است.
    کوه جهانبين که در شرق ، شمال شرق و شمال دشت واقع شده که بلندترين قلۀ آن قله اي به نام قلۀ جهانبين است و از سمت غرب کوهي معروف به کوه ريشه که آخرين حد آن به کوه خرسان (دالکي) منتهي مي شود که چشمه پيرغار از دامنه اين کوه سرچشمه مي گيرد. کوه ريشه همچون ساقه اي است که کوههاي ديگر مانند شاخه هاي آن از اين کوه منشعب ميشوند. مانند: کوه گشنيزجان و بعد از آن کوه سالداران يا (سالواران) مي باشد که اين کوهها در غرب و جنوب غربي جونقان قرار گرفته و در قسمت جنوب و جنوب شرقي کوه سوخته واقع مي باشد.
    در اطراف شهر جونقان کوههايي وجود دارد که عبارتند از : ميان کوه که تپه اي معروف به موران در کنار آن مي باشد. در ضمن در حدفاصل بين کوه سالداران و ميانکوه ، تنگي به نام تنگ سالداران قرار دارد که محل برخورد و تقاطع دو رودخانه جونقان و کيار است که اين تقاطع معروف به دورود تنگ سالداران مي باشد. تنگ سالداران از سمت جنوب به تنگ درکش ورکش وصل مي گردد. رودخانه جونقان که از چشمه پيرغار سرچشمه مي گيرد و از ميان دشت جونقان عبور نموده و به تنگ سالداران ميريزد و از آنجا به تنگ درکش ورکش و از منطقه بختياري عبور نموده که به رود کارون منتهي مي شود.

    3-1-2-3- توپوگرافي و شيب
    شهر جونقان در پهنه اي قرار گرفته است که از سمت شمال و شمال شرقي به کوه و از سمت جنوب و جنوب غربي به دشت و اراضي کشاورزي منتهي مي شود.
    شکل عمومي شهر جونقان به صورت مستطيل نسبتاً کشيده اي با جهت جنوب شرقي به شمال غربي است و خيابان اصلي شهر از سمت شمال غرب به جنوب شرق شامل بلوار کشاورزي ، خيابان امام حسين، خيابان وليعصر و در نهايت خيابان شهيد رجايي به صورت طولي پهنه کالبدي شهر را به دو نيمه شمالي وجنوبي تقسيم مي کند.
    نزديکترين نقطه سکونتگاهي به شهر جونقان روستاي راستاب و چليچه است که در شمال غربي شهر واقع شده اند.
    اصلي ترين شاخصهاي طبيعي اطراف شهر جونقان رشته کوههاي بلند زاگرس مي باشد که به صورت ديواري بلند قسمت شمالي و شمال شرقي شهر را محصور کرده اند. اين ارتفاعات نقش مهمي در ويژگيهاي آب و هوايي شهر ايفا کرده اند. اين ارتفاعات به کوه جهان بين معروف هستند و در بلندترين نقطه ارتفاعي به بيش از 3321 متر مي رسند.
    اما محدوده اي که بستر کالبدي شهر روي آن استقرار يافته است بين دامنه ارتفاعي 2010 تا 2100 واقع شده است. قسمتهاي جنوب و جنوب غربي شهر داراي کمترين دامنه ارتفاعي و قسمتهاي شمالي و شمال غربي شهر در دامنه اي ارتفاعي بالاي 2060 متر قرار گرفته اند. به همين علت جهت عمومي شيب زمين از سمت کوه جهانبين به سمت جنوب و جنوب غربي يعني دشت جونقان و کوه ميانه (شيخ) است. و کليه آبهاي سطحي شهر با جهت عمومي شيب از سمت شمال شرقي به سمت جنوب و جنوب غربي جريان يافته و از محدوده شهر جونقان به سمت اراضي کشاورزي جنوبي شهر از حوزه دشت خارج ميشوند.

    4-1-2-3- عوامل طبيعي محدودکننده شهر
    از مهمترين محدودکننده هاي توسعه کالبدي شهر جونقان مي توان به عوامل طبيعي اشاره کرد. شاخصترين اين عوامل شامل ارتفاعات بلند و شيبدار و صخره اي (کوه جهانبين) سمت شمال و شمال شرقي شهر مي باشد.
    اراضي مرغوب و حاصلخيز کشاورزي واقع در جنوب غربي ، جنوب و شرق شهر از ديگر عوامل طبيعي اصلي محدودکننده توسعه کالبدي شهر به شمار مي روند.


    2-2-3- مسايل کلي زمين شناسي
    1-2-2-3- زمين شناسي
    منطقه مورد مطالعه در نوار روراندگي زاگرس قرار دارد. اين روراندگي در سراسر اين ناحيه ادامه دارد و ارتفاعات شمالي اين دره را بوجود آورده است.
    قديمي ترين رسوبات که در اين ناحيه ديده مي شود متعلق به کرتاسه زيرين است که شامل شيل، مارن ، ماسه سنگ و آهکهاي متراکم است که در ارتفاعات شمالي دره و مجاور فارسان و کوههاي جونقان گسترش دارد.
    رسوبات متعلق به کرتاسه و سطحي و فوقاني موسوم به سري بنگستان در ارتفاعات جنوبي دره سالداران و در حاشيه جنوب شرقي ظاهر ميگردد. اين سري رسوبات که از آهکهاي متراکم و يا مطبق تشکيل يافته اند داراي شکستگي زياد بوده و گاهي لايه هاي شيلي در بين آنها ديده مي شود تشکيلات مارني پابده و گوربي که سن آنها از اواخر کرتاسه تا اواخر ئوسن ميرسد در قسمتهاي جنوبي دشت گسترش يافته دارد و جنس آنها از شيل يا مارن و آهک مارني است و بر روي تشکيلات پابده و گروپي تشکيلات آسماري قرار مي گيرد که سن آن مربوط به اوليگوموسن بوده و از اواخر دوره ميوسن رسوباتي مشاهده نشده است.
    بعد از آهکهاي آسماري کنگلومراي بختياري قابل ذکر است که در وسط دشت بصورت زبانه اي امتداد يافته است و ارتفاعات شمال و شمال شرقي جونقان از اين کنگلومرا تشکيل يافته است و در دامنه شمالي کوه سالداران ضخامت طبقات سرخ رنگ ائوسن تا 100 متر کاهش مي يابد و اين طبقات سرخ رنگ متشکل از سنگهاي شيستي و ماسه اي است که بطرف بالا و به تدريج دانه دشت تر شده و کنگلومرائي ميگردند. بطور کلي در نواحي شرقي تا شمالي نوار روراندگي ائوسن داراي دور خساره اصلي است يکي سيلتي تا مارني و ديگري آهکي تامارني و مارني است و در دامنه

    2-2-2-3- خاک شناسي منطقه
    خاک منطقه بسيار متنوع بوده و داراي تشکيلات اکثر دوره هاي زمين شناسي است. قديمي ترين رسوبات در منطقه مربوط به نمک هاي سري هرمز است که مشتمل بر سنگ نمک، گچ، آهک، دولوميت ، ماسه سنگ ، شيل و مارنهاي رنگارنگ و رس است. اين تشکيلات متعلق به کامبرين است. نهشته هاي پالئوزوئيک زيرين از سازنده هاي زردکوه با رخساره هاي شيلي سيلت استوني ، ماسه سنگ و آهک تشکيل شده است. تشکيلات پالئوزوئيک بالايي با رخساره هاي ماسه سنگي و آهکي تشکيل شده است.
    تشکيلات دوران دوم در دوره ژوراسيک بيشتر شامل ماسه سنگ ، شيل آهک و سنگهاي خروجي اندزيت است. بيشترين گسترش خاک منطقه مربوط به دوره کرتاسه است و شامل آهک هاي اوربيتولين دار و سنگ ماسه هاي آهکي و آهکهاي ائوليني است که اين تشکيلات منشاء اصلي خاکهاي آهکي منطقه است. علاوه بر سنگ هاي آهکي ، ماسه سنگهاي قرمز شيل و کنگلومرا نيز در کرتاسه زيرين در اين شهرستان ديده ميشود.
    تشکيلات خاکي دوران سوم در ائوسن شامل لايه هاي لونتين و سنگهايي چون آهک ، ماسه سنگ ، مارن و بخصوص آهکهاي نوموليتي را شامل ميشود. همچنين تشکيلات در دوره ميوپليوسن بيشتر به شکل کنگلومرا است که در اغلب مناطق شهرستان فارسان در رشته کوههاي زاگرس به چشم ميخورد. تشکيلات خاکي دوران چهارم در کواترنز شامل جوانترين ته نشست ها در اين دوران است. دوره هاي فرسايشي و ته نشست هماهنگ با دوره هاي باراني و خشک سبب تشکيل رسوبات آبرفتي متفاوتي شده است ، بطوريکه اين رسوبات به آساني فرسوده شده فرو مي ريزند. آبرفت هاي قديمي تر به صورت پادگانهاي آبرفتي يا تراس که شيب سطح آنها خيلي کم و گاهي افقي است ديده ميشوند.
    دشتهاي اين شهرستان را عموماً واريزه هاي آواري تشکيل ميدهند که به وسيله جريانهاي سيلابي از بلنديها به حوزه هاي آبرفتي منتقل شده است. مانند دشتهاي جونقان- فارسان- زري ، ديمه و غيره که عمق اين رسوبات در هرکدام از دشت ها متفاوت است.

    بطور کلي خاکهاي منطقه در چهار واحد فيزيوگرافي به شرح زير تشکيل شده است :
    - باقيمانده فلاتهاي مرتفع
    - آبرفتهاي بادبزني شکل سنگريزه دار
    - دشت هاي آبرفتي دامنه اي
    - اراضي پست

    3-2-2-3- گسلها و لرزه خيزي منطقه
    بطور کلي به شکستگيهاي واحدهاي زمين شناسي يا بطور ساده تر به شکستگيهايي در سنگ که در دو طرف شکستگي ، جابجايي صورت گرفته باشد گسل مي گويند. به طور کلي گسلها را باتوجه به عوامل گوناگون مانند وضعيت هندسي ، وضعيت زايشي ، وضعيت لغزش و زوايه شيب گسل تقسيم مي کنند. که متداولترين نوع تقسيم بندي ، تقسيم بندي زايشي گسلها مي باشد. در اين تقسيم بندي گسلها را باتوجه به نحوه تشکيل طبقه بندي مي نمايند.
    الف) گسله رانده : گسله اي است که در آن کمر بالاي گسل (قسمتي از سنگ هاي گسيخته شده که در بالاي سطح گسيختگي واقع است) نسبت به کمر پايين به سمت بالا حرکت کرده باشد. اين نوع گسله را باتوجه به زاويه شيب سطح راندگي به سه دسته تقسيم مي کنند. اگر زاويه شيب بيش از 45 باشد به آن گسله معکوس، اگر کمتر از 45 باشد به آن گسله رانده و اگر کمتر از 10 و مسافت راندگي زياد باشد به روراندگي موسوم است.
    ب) گسله عادي : هرگاه کمر بالا نسبت به کمر پايين به طرف پايين حرکت کرده باشد گسل حاصل را گسل عادي يا مستقيم يا وزني مي نامند.
    ج) گسله امتداد لغز : گسله اي است که در آن حرکت تنها به صورت افقي انجام گرفته باشد.
    براي گسلهاي مختلف باتوجه به مکانيزم زايشي آنها در طراحي هاي سازه حريم امنيتي در نظر مي گيريم. که اين حريم عبارتست از فاصله اي که بايد از گسل دور شويم تا از بيشترين شتاب ثقل حاصل از فعاليت گسل دور باشيم. اين حريم براي گسل هاي کششي يا نرمال يا مستقيم حدود 500 متر يعني 250 متر از هر طرف گسل مي باشد. براي گسلهاي امتداد لغز اين حريم 300 متر (150 متر از هر طرف) مي باشد. براي گسلهاي فشاري ، يا معکوس حريم 1000 متري پيشنهاد شده است که در آن ، حدود 700 متر فاصله از فرا ديواره (کمربالا) و حدود 300 متر از فرو ديواره (کمر پايين) مي باشد. از نظر ژئوفيزيک گسلها را به چهار گروه جنبا با توان جنبايي ، جنباي ناآشکار و خفته يابي جنبش تقسيم مي کنند. گسل جنبا به گسلي اطلاق مي گردد که در طول 35 هزار سال گذشته حداقل يک حرکت و يا در طول 500 هزار سال گذشته حداقل 2 حرکت داشته باشد. براي تشخيص اين نوع گسل سه راه وجود دارد.
    1- اگر در طول تاريخ در منطقه در اثر فعاليت گسلي زمين لرزه ويرانگر داشته باشيم گسل ، گسلي است جنبا.
    2- اگر در اثر فعاليت گسلي رسوبات کواترنز گسيخته شده باشند گسل جنبا است.
    3- اگر اطلاعات لرزه خيزي حاکي از وجود کانون سطحي در نزديکي گسل باشد آن گسل جنبا محسوب ميگردد.
    گسل با توان جنبايي : به گسلهايي گفته مي شود که تنها نشانه فعاليت آنها گسيختگي لايه هاي کواترنز بدون هيچگونه سابقه زمين لرزه تاريخي و باستاني و همچنين کانون سطحي در اطراف گسل باشد.
    گسل جنبايي ناآشکار : هيچ دليلي براي وجود جنبايي آن وجود ندارد چون نهفته هاي کواترنر در اطراف آن ديده نشده تا با بررسي آنها توان جنبايي گسل معين شود و همچنين فاقد سابقه لرزه خيزي مي باشد.
    گسل خفته : هيچ نوع سابقه لرزه خيزي و همچنين وجود کانونهاي سطحي وجـود نـدارد و رسوبات کواتـرنر نيز گسيخته نشده اند.
    علت وقوع زمين لرزه موضوعي بوده که همواره فکر محققان را به خود مشغول کرده بود. امروز تقريبا همگي زمين شناسان اين نظر را پذيرفته اند که بخش عمده فعاليتهاي لرزه خيزي منشاء زمين ساختي دارد و به عبارت ديگر با تغيير شکل هاي بزرگ در پوسته زمين مرتبط است. بطور کلي زمين لرزه بازتاب حرکات پوسته زمين مي باشد که مهمترين عامل اصلي آن ، حرکات گسلها است. هنگامي که توده سنگ در مجاورت گسله در معرض تغيير شکلهاي تدريجي قرار مي گيرد. زماني مي رسد که ميزان تنش هاي پديد آمده از حد مقاومت سنگ تجاوز کند. در اين لحظه سنگ دچار گسيختگي شده تا به حالت تعادل اوليه خود بازگردد. به عبارت ديگر زماني که انرژي جمع شده در سنگ در دو طرف گسل به حدي برسد که بتواند بر اصطحکاک ميان دو صفحه گسل غلبه نمايد گسل حرکت کرده و زمين لرزه رخ مي دهد. از طرفي انرژي آزاد شده تنها منحصر به انرژي پتانسيل سنگ هاي گسيخته شده نمي باشد بلکه قسمتهاي مجاور هم که تحت اثر تنش هايي (بالاتر يا کمتر از حد برگشت پذير) قرار داشته اند ، انرژي ذخيره شده را آزاد مي نمايند. پس از زمين لرزه اصلي توزيع مجدد تنش ها باعث ميشود قسمت ديگري از زمين به حد گسيختگي رسيده و گسسته شود ، که ايجاد پس لرزه مي نمايد.
    در ايران زمين لرزه هاي ناحيه زاگرس را ناشي از رانده شدن صفحه عربستان به زير صفحه ايران دانسته اند، يعني همان عاملي که کوههاي زاگرس را پديد آورده است. از اين راندگي تحت عنوان گسل زاگرس و يا روراندگي زاگرس ياد کرده اند که در واقع گروه و مجموعه اي از گسلها با امتداد شمال غرب- جنوب شرق مي باشد.
    زلزله خيزي محدوده جونقان
    به استناد آخرين مطالعات پژوهشگاه بين المللي زلزله شناسي و مهندسي زلزله ، محدوده مرکزي استان چهارمحال و بختياري در پهنه با خطر بالاي زلزله خيزي واقع شده است و اين پديده طبيعي بخش وسيعي از قسمتهاي مرکزي اين استان را تهديد مي نمايد. به استناد مطالعات زمين شناسي و زلزله شناسي انجام شده در منطقه گسلهاي طويل با جهت عمومي شمال غربي- جنوب شرقي وجود دارد که برخي از آنها از جمله گسل اردل از انتهايي ترين قسمت شمال غربي استان شروع و تا جنوب شرقي ادامه دارد. گسله زردکوه و ابرگسله زاگراس و گسله دو پلان از ديگر گسلهاي مهم موجود در منطقه و نزديک به شهر جونقان هستند. اما نزديکترين گسل به شهر مورد بررسي گسل اردل است که ويژگيهاي آن در صفحات بعدي گزارش آورده شده است.

    الف) گسل زاگراس
    ابر گسل زاگرس با روند شمال باختري- جنوب خاوري و ساز و کار (مکانيسم) فشاري (Reverse) يکي از گسله هاي بنيادي ايران زمين بوده که منطبق بر زمين درز (Geosuture) ميان پهنه سنندج- سيرجان در شمال خاوري و زاگرس در جنوب باختري است.
    در ازاي کلي اين گسله از مرز شمال باختري ايران زمين تا شمال تنگه هرمز حدود 1575 کيلومتر است.
    ساز و کار (Mechanism) گسله هاي زاگرس فشاري (Rerese) است. شيب گسله در بخش با ، راستاي (N130E) بسوي شمال خاوري (رانده شدن ايران مرکزي بر روي زاگرس) و در بخش (Ni70E) بسوي خاور شمال خاوري (رانده شدن مکران بر روي زاگرس) است.
    در چهار گوش شهرکرد ، گسله زاگرس از خراجي ، شمال جونقان ، پردنجان و فارسان ميگذرد. در اين مکانها ، سنگهاي آهکي کرتاسه ايران مرکزي (در شمال خاوري) بر روي سازندپليوس بختياري زاگرس (در جنوب باختري) رانده شده اند. در فاصله گسترده خراجي تا فارسان پهنه گسله زاگرس به سه گسله مشخص مي شود :
    1- گسله اصلي زاگرس در شمال خاوري که با بارندگي آهکهاي کرتاسه بر روي ، کنگلومراي بختياري در خراجي ديده ميشود.
    2- گسله فارسان که بصورت خطي راست دشت فارسان- جونقان را بريده و ديواره آن به روشني بر روي نگاره هاي هوايي ديده ميشود.
    3- گسله لاخرسان که در شمال خاوري کوه لاخرسان و جنوب باختري دره جونقان- فارسان قرار دارد و مرز تيز کوه و دشت را تشکيل ميدهد. در ادامه جنوب خاوري اسدآباد ، تالاب اسدآباد بخاطر گسله تشکيل شده است. کارکرد اين گسله سبب زايش دشت فارسان- جونقان گرديده است.

    در جنوب باختري خراجي و تشنيز ( از جعفرآباد تا سلم) ديواره گسله اي جوان در شمال آب شلمزار ، ديده ميشود که ممکن است ادامه جنوب خاوري گسله فارسان باشد. در راستاي گسله زاگرس در گسترده منطقه ، دشتهاي فرو افتاده اي چون فرونشست امام قيس، گندمان، بلداجي ، شلمزار، جونقان- فارسان تشکيل شده است. هيچگونه داده لرزه خيزي و يا سني دقيق از گسله زاگرس در دست نيست. با استفاده از رابطه هاي موجود بزرگي زمين لرزه اي که ممکن است در درازاي بخش مستقيم گسله زاگرس در نزديکي منطقه (140 کيلومتر) با فرض جنبش 50% در ازاي گسله در آينده روي دهد پيرامون M6=7.2 خواهد بود.
    Mb*} بزرگي (Magnitude) زلزله بدست آمده با استفاده از امواج حجمي (Bodywaves) ميباشد. }
    ب) گسله اردل :
    گسله اردل در منطقه چهارمحال و بختياري با درازاي حدود 150 کيلومتر، شيب بسوي شمال خاوري و راستاي شمال باختري- جنوب باختري کوههاي زرآب (ارتفاع 3675 متر) ، سالدارون (3200 متر)، سوخته (998 متر) و کلدر (3200 متر) قرار دارد.
    اختلاف بلندي ناگهاني و شديد ميان کوه زرآب (3625 متر) و پايه گسله (2500 متر) و کوه سالداران (3200 متر) و دشت دشتک کاج (200 متر) در شمال باختري اردل در ، يک فاصله کوتاه ، از ويژگيهاي مهم کارکرد گسله اردل ميباشد. در راستاي اين گسله در شمال باختري اردل (کاج- دشتک) گنبد نمکي خطر دراز بيرون زدگي دارد.
    در راستاي اين گسله سازنده هاي پالئوزوئيک به همراه گروه کرتاسه سنگستان (از شمال خاوري) بر روي دشت و سازنده هاي کرتاسه (جنوب باختري) رانده شده اند. در دره آب بهشت آباد در شمال باختري اردل ، سازند سروک (شمال خاوري) بر روي دشت (جنوب باختري) رانده شده است.
    کانون لرزه اي زمين لرزه هاي 1446 ، 1880 ، 1922 ، 1958 ،1977 در راستاي گسله اردل قرار دارند ولي همبستگي اين زمين لرزه هاي با جنبش گسله اردل براي ما روشن نيست بررسي گسله اردل به هنگام رويداد زمين لرزه 1977 ميلادي ناغان، هيچگونه جنبشي را در راستاي آن نشان نداد. (بربريان و نوايي 1977)



    جدول شماره 1 : آمار زلزله هاي شهرستان فارسان
    رديف محل زلزله تاريخ درجه
    1 کوهرنگ 28/3/64 5/4
    2 تلورد 1/7/71
    3 بازفت 1371
    4 کوهرنگ دوآب 24/2/72 4
    5 کوهرنگ 28/7/72 2/3
    6 کوهرنگ 28/7/72 2/3
    7 کوهرنگ 9/5/73 5/4
    8 بازفت 1373
    9 کوهرنگ 4/4/75 2/3
    ماخذ: ستاد حوادث کشور- جمعيت هلال احمر استان- سازمان برنامه و بودجه طرح جامع توسعه چهارمحال و بختياري




    3-2-3- منابع آب
    بطور کلي منابع آب شامل رودخانه ها ، چشمه ها ، قنوات و چاهها مي باشد که همگي از کيفيت بسيار خوبي برخوردار بوده و در گروه C1S1 قرار دارد.
    - قنوات : در منطقه مورد مطالعه سه رشته قنات وجود دارد که طول آنها کمتر از 1 کيلومتر و عمق چاه حدود 12 تا 20 متر را آبدهي لحظه اي متعادل حدود 50-25 ليتر در ثانيه است.

    الف) رودخانه جونقان :
    رودخانه جونقان از دو شاخه اصلي بنامهاي سراب و گرگک تشکيل ميشود و پس از عبور از دشت جونقان فارسان در تنگ باريکي بنام درکش ورکش قبل از اتصال به رودخانه کيار آبدهي آن اندازه گيري مي شود. سطح حوزه آبريز رودخانه در اين محل برابر 899 کيلومتر مربع است .

    ب) رودخانه سراب :
    سراب در حقيقت سرشاخه عمده تشکيل دهنده رودخانه جونقان است. اين رودخانه از ارتفاعات سالداران سرچشمه مي گيرد و آبدهي آن در ايستگاه باباحيدر اندازه گيري مي شود. وسعت حوزه آبريز در اين ايستگاه 83 کيلومتر مربع و متوسط سالانه (11ساله) آبدهي رودخانه 54 ميليون مترمکعب و متوسط دبي آن برابر 7/1 مترمکعب در ثانيه ميباشد.

    ج) رودخانه گرگک :
    رودخانه گرگک که از ارتفاعات شمال و شمال غرب حوزه آبريز جونقان سرچشمه مي گيرد خود از شاخه هاي متعددي بنام آب دره سيد، آب مايک ، فتح آباد تشکيل شده و پس از تغذيه دشتهاي سورشجان و جونقان از سمت چپ به رودخانه جونقان متصل ميگردد. رودخانه گرگک در محل خروج از دشت سورشجان به نهرهاي متعددي نظير نهر پردنجان و بهر چليلچه تقسيم ميشود.
    شمال شرقي کوه ضخامت رسوبات ائوسن در مجموع 1100 متر ميرسد. ارتفاعات شمالي حوزه روستاهاي هاورني ، اوانان ، اميرآباد ، پيرخليل ، کتک ، اسدآباد و همچنين کوه هورسيان نزديک اسدآباد و کوه چوبک از دوره کرتاسه زيرين است و جنس آن از آهک مارني ، شيل و مارن ميباشد.
    ارتفاعات اطراف آقبلاغ ، فتح آباد ، دست راست جاده سورشجان ، شهرکرد و ارتفاعات تزگرش در مغرب سورشجان از دوره کرتاسه تحتاني است که جنس آن از مارن ، آهک آهکهاي مارني و شيل است. ارتفاعات و دامنه هاي دست راست جاده آسفالته (فارسان به شهرکرد) از مصطفي آباد تا 11 کيلومتري شهرکرد و همچنين شمال جونقان از کنگلومراي بختياري و مربوط به پليوسن است. همچنين باريکه اي از کنگلومراي بختياري از شرق فيل آباد تا شمال عيسي آباد و شمال و شرق فارسان و مغرب و مشرق کران امتداد مي يابد.
    کوه جهان بين و دامنه هاي آن در شرق اسعديه ، چليچه ، راستاب از دوره کرتاسه زيرين است و از سنگ آهکهاي آسماري که از جنوب گوجون و ده چشمه به مغرب گوشه و از آنجا بشرق اين روستا ادامه دارد و مربوط به دوره اليگوسن ميباشدو از سنگهاي آهکي متخلخل تشکيل شده است.
    کوههاي غارولاخرسان و در کلکي در شمال غرب و جنوب غربي ده چشمه مربوط به دوره ترياس تا ائوسن و از طبقات آهکي و سنگهاي سرخ تشکيل يافته است. همچنين دامنه هاي شرقي کوههاي سالداران در جنوب شرقي حوزه مربوط به دوره کرتاسه زيرين و از توده هاي ضخيم سنگهاي آهکي ميباشد. ضمناً کوه چوبين نيز از کنگلومراي بختياري تشکيل شده است (نقل از گزارش طرح مقدماتي احيأ اراضي دشت جونقان) .

    4-2-3- مسايل هواشناسي (حرارت، رطوبت، باد و ... )
    به منظور بررسي وضعيت اقليمي منطقه مورد مطالعه از اطلاعات ايستگاه هواشناسي شهر فارسان واقع در شمال غربي منطقه مورد بررسي به عنوان نزديکترين ايستگاه به شهر جونقان بهره گرفته شده است.
    اين ايستگاه از نوع اقليم شناسي است و در سال 1382 تأسيس شده و ارتفاع آن از سطح دريا حدود 1994 متر است.

    1-4-2-3- دماي هوا
    به استناد اطلاعات ثبت شده در ايستگاه فارسان متوسط دماي هواي محدوده مورد بررسي حدود 1/12 درجه سانتيگراد است که در طول ماههاي سال از نوسانات قابل توجهي برخوردار است. متوسط دماي ماهيانه هوا در دي ماه 2/2- درجه و در مرداد ماه 6/23 درجه سانتيگراد محاسبه شده است. مقايسه اين شاخص با ساير ايستگاههاي استان نشان ميدهد که جونقان پس از لردگان بالاترين متوسط دماي هواي را در سطوح استان داشته و هواي آن گرمتر از ساير مناطق (بالاخص مناطق شمالي) استان است.
    حداقل دماي هواي محدوده مورد بررسي 4/20 - درجه سانتيگراد (در دي ماه) و معدل حداکثر دما در تيرماه معادل 8/33 درجه به ثبت رسيده است.






    جدول شماره 2 : مقايسه متوسط درجه حرارت محدوده مورد مطالعه با ساير مناطق استان برحسب ماه

    مـاه ايستـگاه
    شهر كرد فارسان لردگان جليگرد بروجن بلداجي
    فروردين 9 8.7 12.4 6.6 9.2 8.6
    ارديبهشت 13.8 14.8 17.6 12.3 14 13.1
    خرداد 17.4 18.5 22.5 16.4 17.5 16.6
    تير 23.4 24 27.3 22.1 23.5 21.7
    مرداد 22.6 23.6 28.1 22.4 22.23 21.1
    شهريور 19.1 20.4 24.1 19.1 19.9 18.2
    مهر 14.1 15.5 19.2 14.2 15 13.5
    آبان 7.5 8.8 11.6 6.9 5.1 7
    آذر 5.2 6.2 9.8 5.2 5.1 5.3
    دي 2.6- 2.2- 2.8 6.4- 3- 4.5-
    بهمن 2 1.5 5.5 0.3- 1.9 0.8
    اسفند 5.1 5.4 8.9 1 5.4 4.9
    ساليانه 11.38 12.10 15.82 9.96 11.32 10.53
    ماخذ: آمارنامه استان چهارمحال و بختياري- سال 1384



    جدول شماره3 : توزيع ماهيانه متوسط درجه حرارت در منطقه مورد بررسي
    مـاه دماي هوا (درجه سانتيگراد)
    معدل حداکثر معدل حداقل حداقل مطلق متوسط
    فروردين 7/15 7/1 8/4- 7/8
    ارديبهشت 23 6/6 2/2 8/14
    خرداد 3/28 7/8 6/4 5/18
    تير 8/23 2/14 8/9 24
    مرداد 9/32 3/14 10 6/23
    شهريور 8/30 10 2/6 4/20
    مهر 4/25 7/5 3 5/15
    آبان 1/16 6/1 8/2- 8/8
    آذر 5/14 1/2- 6/5- 2/6
    دي 6/3 8- 4/20- 2/2-
    بهمن 8/6 7/3- 18- 5/1
    اسفند 13 2/2- 2/7- 4/5
    ماخذ: آمارنامه استان چهارمحال و بختياري سال 1384


    2-4-2-3- روزهاي يخبندان
    تعداد کل روزهايي که در طول يک سال شمسي دماي آن صفر درجه و کمتر از آن بوده است در محدوده جونقان 107 روز به ثبت رسيده است و اين ميزان حدود 5/3 ماه از سال را شامل مي شود. توزيع ماهيانه روزهاي يخبندان نشان ميدهد که اين شاخص از ماه آبان با 8 روز شروع و در ماه فروردين با 11 روز به پايان رسيده است. به عبارت ديگر در طول 7 ماه از سال در اين منطقه روز يخبندان وجود دارد و اين عامل سبب محدود کردن دوره رويش گياهان به کمتر از 5 ماه شده است.
    جدول شماره 4 : مقايسه تعداد روزهاي يخبندان در محدوده مورد بررسي با ساير نقاط استان برحسب ماه
    ماه ايستگاه
    فارسان شهر كرد بلداجي جليگرد لردگان بروجن
    فروردين 11 15 12 14 11 13
    ارديبهشت 0 0 0 0 0 0
    خرداد 0 0 0 0 0 0
    تير 0 0 0 0 0 0
    مرداد 0 0 0 0 0 0
    شهريور 0 0 0 0 0 0
    مهر 0 0 1 0 0 0
    آبان 8 19 21 14 2 18
    آذر 25 27 29 25 6 26
    دي 24 27 26 28 21 27
    بهمن 18 20 18 23 14 18
    اسفند 21 22 21 24 19 20
    ساليانه 107 130 128 128 73 122
    ماخذ: آمارنامه استان چهارمحال و بختياري- سال 1384

    جدول شماره5 : توزيع ساليانه و ماهيانه روزهاي يخبندان در منطقه مورد بررسي
    مـاه فروردين ارديبهشت خرداد تير مرداد شهريور مهر آبان آذر دي بهمن اسفند جمع ساليانه
    تعداد روزهاي يخبندان در سال 11 0 0 0 0 0 0 8 25 24 18 21 107
    ماخذ: آمارنامه استان چهارمحال و بختياري- سال 1384

    نمودار شماره2 : توزيع ماهيانه روزهاي يخبندان در منطقه مورد بررسي



    3-4-2-3- بارندگي
    3-4-2-3- بارش
    شناخت ويژگيهاي بارندگي مثل مقدار ساليانه بارش و توزيع آن برحسب ماه و فصل و ... از جمله پارامترهاي مهم اقليمي است که براي انجام هرگونه اقدامي در جهت کنترل آبها، ذخيره سازي ، آبخيزداري ، هدايت و يا ارزيابي کمي و کيفي تغذيه سفرهاي آب زيرزميني پراهميت مي باشد. اما اين شاخص در ارتباط با طرحهاي توسعه و عمران شهري بيشتر از ديدگاه سيل خيزي و تعيين ضريب سيلاب خيزي منطقه و شناسايي خطرهاي احتمالي اين پديده طبيعي بر عناصر مصنوع شهري و ارزيابي و تعيين مسيرهاي دفع آبهاي سطحي ، تعيين ميزان فضاهاي سبز موردنياز شهري و ... مفيد مي باشد.
    اگرچه بخش اعظمي از بارندگي هاي فلات ايران ناشي از ورود جريانهاي مرطوبي است که از اواسط پاييز تا نيمه بهار به همراه مراکز کم فشار از غرب کشور (از اقيانوس اطلس و درياي مديترانه) وارد
    مي شود و موجبات بارندگي را در مناطق مختلف کشور فراهم مي نمايد، اما در تمام مناطق ايران تاثير اين جريانها يکسان نبوده و مقايسه داده هاي آماري ريزشهاي جوي در ايستگاههاي مختلف نيز اين موضوع را تاييد مي کند. به طوري که در مناطق غربي استان ريزشهاي جوي به مراتب بيشتر از مناطق شرقي آن است.
    متوسط ساليانه بارش در محدوده مورد بررسي معادل 7/780 ميليمتر به ثبت رسيده و اين ميزان از نوسانات قابل توجهي در طول سال برخوردار بوده است. بررسي هاي انجام شده نشان ميدهد که در چهار فصل تابستان و ماه مهر هيچگونه بارندگي صورت نگرفته و بارندگي ها از آبان ماه شروع و در بهمن ماه به اوج خود رسيده و از اين ماه به بعد مجدداً روند نزولي داشته در خرداد ماه به حداقل رسيده است. مقايسه متوسط ساليانه بارش نشان ميدهد که اين منطقه از ميزان بارندگي نسبتاً بيشتري نسبت به ساير مناطق استان (به استثناي ايستگاه چلگرد) برخوردار بوده است. دماي هواي گرمتر و ميزان بارندگي بيشتر اين منطقه در مقايسه با ساير نقاط استان شرايط مناسبتري براي رويش گياهان فراهم نموده است.
    جدول شماره6 : مقايسه متوسط ماهيانه بارندگي محدوده مورد مطالعه با ساير مناطق استان- ميليمتر
    ماه ايستـگاه
    فارسان جليگرد لردگان بروجن بلداجي شهر كرد
    فروردين 83.8 175.8 18 6.2 35.9 30.4
    ارديبهشت 19.2 46.4 3.8 2.2 6.4 15.9
    خرداد 12 18.8 0.7 6.2 7.3 13.1
    تير 0 0 0.6 0 0 0
    مرداد 0 0 0 0.5 0.3 0.2
    شهريور 0 0 0 0 0 0
    مهر 0 5.6 0 0 0 0
    آبان 102.4 237.7 99.5 36.9 64.4 48.6
    آذر 49.5 55.7 34.1 3.1 5.5 33.7
    دي 177 417.8 270.3 96.8 150.8 95.2
    بهمن 324.8 764.9 289.8 127.3 257.7 195.6
    اسفند 12 32.3 40.6 5.5 5.8 8.7
    ساليانه 780.7 1755 757.4 284.7 534.1 441.4
    ماخذ: آمارنامه استان چهارمحال و بختياري- سال 1384





    جدول شماره7 : توزيع ساليانه و ماهيانه مقدار يارندگي در منطقه مورد بررسي
    ماه فروردين ارديبهشت خرداد تير مرداد شهريور مهر آبان آذر دي بهمن اسفند جمع ساليانه
    بارندگي-ميليمتر 83.8 19.2 12 0 0 0 0 102 49.5 177 325 12 781
    ماخذ: آمارنامه استان چهارمحال و بختياري- سال 1384

    نمودار شماره3 : توزيع ماهيانه مقدار يارندگي در منطقه مورد بررسي


    4-4-2-3- وزش باد
    بادهاي غالب منطقه از سمت غرب و جنوب غربي مي وزند. اطلاعات ثبت شده در ايستگاه فارسان نشان ميدهد که حداکثر سرعت وزش در منطقه 10 متر بر ثانيه گزارش شده است. اين بادها در زمره بادهاي شديد به شمار مي روند و در حدي نيستند که بتوانند به ساختمانها خسارت وارد کنند.
    جدول شماره8 : حداکثر سرعت باد وزيده شده در ايستگاه فارسان

    مـاه متـربـرثـانيـه
    فروردين 10
    ارديبهشت 8
    خرداد 8
    تير 8
    مرداد 8
    شهريور 8
    مهر 10
    آبان 10
    آذر 10
    دي 10
    بهمن 10
    اسفند 8
    ماخذ: آمارنامه استان چهارمحال و بختياري- سال 1384

    جدول شماره 9 : مقياس بيوفرت براي نيروي باد
    نيرو اثرات قابل مشاهده سرعت (متر بر ثانيه)
    0 کاملاً آرام: دود مستقيم به سمت بالا مي رود 5/0
    1 حرکت کم: دود کمي خم مي شود 7/1
    2 نيم ملايم: صداي به هم خوردن برگها 3/2
    3 باد ملايم: شاخه هاي خيلي کوچک تکان مي خورند موجهاي کوچک روي آب تشکيل ميشوند 2/5
    4 باد متوسط: شاخه هاي کوچک تکان مي خورند 4/7
    5 باد شديد: شاخه هاي بزرگ تکان مي خورند، صداي غرش باد موجهاي سفيد نوک تيز 8/9
    6 باد خيلي شديد: برگها کنده مي شودف راه رفتن تقريبا مشکل است 4/12
    7 طوفان تند: درختان کوچکتر خم مي شوند، شاخه هاي خيلي کوچک شکسته مي شوند 2/15
    8 طوفان شديد: ممکن است شاخه ها شکسته شوند ، شاخه هاي بزرگ خم مي شوند 2/18
    9 طوفان خيلي شديد: درختهاي کوچکتر از ريشه کنده ميشوند شيروانيها کنده ميشوند و ساختمانها خسارت مي بينند 5/21
    10 تندباد: خسارت سنگين برساختمانها، درختها شکسته مي شوند يا از ريشه کنده مي شوند 1/25
    11 تندباد: ساختمانها خراب ميشوند، تمام جنگل از ريشه کنده ميشود، باد انسان يا حيوانات را از زمين بلند کرده با خود حمل ميکند 29
    12 تند باد: مثل رديف بالا اما خيلي شديدتر بيش از 29







    -جريان بادها
    علاوه بر جريانهاي عمومي هوا بادهاي محلي منطقه را تحت تأثير قرار مي دهد. بادهاي محلي در مناطق کوهستاني اهميت ويژه اي دارند زيرا سرد شدن کوهها در شب موجب لغزش هواي سرد به کف دره ها ميشود و در نتيجه نسيم هاي کوهستاني به وجود مي آيد و به عکس روزها نسيم در دره مي وزد که باد ملايمي است که از سمت دره ها به طرف ارتفاعات جريا ن دارد:
    به طور خلاصه باد محلي اصلي در منطقه چهارمحال و بختياري قابل تشخيص است که شهرستان فارسان و شهر جونقان نيز در معرض وزش اين بادها قرار دارد اين بادها براساس زمان و چگونگي خسارت و يا نوع اثر طبقه بندي شده اند.
    الف) باد راست :
    معمولاً در تمامي طول سال مي وزد. بادي است خشک وزش اين باد در بهار باعث بادزدگي غلات و خسارت ديدن، محصولات کشاورزي ديگر ميشود اين باد در تابستان و پاييز براي کار باد دادن غلات مفيد است.
    ب) باد چپ :
    بادي است خشک وزش باد چپ در بهار موجب ريزش گل و ميوه هاي نارس ميشود و اگر چه در تابستان براي بوجاري خرمنهاي غلات مفيد است اما در زمستان خشکي و سردي آن باعث بروز بيماريهاي در ميان کشاورزان و بخصوص کودکان ميگردد.
    ج) باد چوم :
    باد چوم بادي است خشک و سرد که در بهار از سمت غرب به مدت يک ماه مي وزد. وزش اين باد در چغاخور باعث بادزدگي غلات و ريزش گل و ميوه درختان ميشود. باد قره يازکه که در حومه شهرکرد از سمت جنوب مي وزد نيز خسارات مشابهي را به بار مي آورد اين باد در بروجن به باد بهاره معروف است و از سمت جنوب غربي مي وزد و موجب بادزدگي محصولات کشاورزي ميشود.

    د) باد 66 :
    باد 66 بادي است که در اوايل اسفند به مدت يک هفته منطقه بازفت را از سمت جنوب تحت تأثير قرار ميدهد. وزش باد 66 که حدوداً 66 روز پس از آغاز زمستان شروع ميشود با سبز شدن جوانه هاي درختان مصادف است باد هفتادم نيز در زمستان به مدت 5 تا 6 روز در دشت خان ميرزا از سمت غرب مي وزد که دوره وزش اين باد نيز با جوانه زدن درختان منطبق است.
    هـ) باد گرم :
    باد گرم که در دهستان فلارد از سمت غرب مي وزد بادي است خشک و گرم که موجب بادزدگي محصولات زراعي ميشود باد گرم تابستان در لردگان به مدت 80 روز از سمت شمال مي وزد و باعث اسهال و استفراغ ميشود. باد گرم لردگان در زمستان ممکن است از سمت جنوب و يا شمال بوزد که در هر صورت موجب گرمي هوا در روزهاي سرد زمستان ميشود.
    و) باد برف :
    باد در برف بادي است خشک و تند که در منطقه شلمزار از سمت غرب به سمت شرق وزيده موجب مسدود شدن راه ها ميشود. باد برف در منطقه چغاخور به باد روب معروف است و نتيجه مشابهي دارد.
    ز) باد روبه :
    نام بادي است که در زمستان در منطقه ديناران به مدت 12 روز وزيده موجب خشک شدن درختان و پخش شدن درختان و پخش شدن برفها مي شود. در خان ميرزا بادي بنام باد تند اثرات مشابهي دارد.
    ح) باد پاييز :
    بادي است خشک و زيان بخش که در پاييز در شهرکرد از سمت جنوب مي وزد. اين باد در دهستان بن به گردباد معروف است و موجب ريزش ميوه ها بخصوص انگور ميشود. همچنين باد در شوراب نيز به گردباد معروف است که از سمت شمال وزيده باعث وارد شدن خساراتي به خرمن ها در خرمن جا و خرابي منازل ميشود. باد پاييز در ميانگوه به گردليله معروف است و به مدت يک ماه از سمت جنوب وزيده با گرد و خاک فراوان همراه است.

    5-2-3- سيستم حرکت آبهاي سطحي (باران و موقعيت سيلها در شهر)
    شهر جونقان به لحاظ موقعيت عمومي در دامنه هاي جنوب غربي کوههاي جهانبين واقع شده است و ارتفاع بلندترين نقطه شهر در سمت شمال شرقي حدود 2060 متر از سطح دريا است که اين ميزان در جنوب و جنوب غربي شهر به حدود 2010 متر کاهش مي يابد . بدين ترتيب ملاحظه مي گردد که شيب عمومي زمين که کالبد شهر برروي آن قرار گرفته است از سمت شمال شرقي به جنوب و جنوب غربي است.
    به تبعيت از ساختار کلي شيب زمين شيب خيابانها و جهت عمومي حرکت آبهاي سطحي از سمت شمال شرقي به طرف جنوب و جنوب غربي است.
    مهمترين مسيلهاي اطراف شهر از کوه جهان بين سرچشمه مي گيرند. يکي از اين مسيلها بخشي از آبهاي شرقي و شمالي شرقي شهر که از کوههاي جهان بين جاري مي شوند را جمع آوري کرده و آن را به اراضي جنوبي شهر تخليه مي کند.
    در بخش غربي شهر نيز مسيلهاي قرار دارند که آبهاي سطح ناشي از بارندگي را جمع آوري کرده و در جنوب شهر به رودخانه جونقان تخليه مي کنند.
    رودخانه جونقان به عنوان خط القعر منطقه کليه آبهاي سطحي ناشي از بارندگي را جمع آوري کرده و به رودخانه بهشت آباد ملحق مي شود.



    6-2-3- نحوه دفع آبهاي سطحي (آب باران) در شهر و معايب آن
    همانطور که قبلاً اشاره شد، شهر جونقان به لحاظ موقعيت عمومي در منطقه اي کوهستاني قرار گرفته و موقعيت کوهپايه اي بودن آن تأثير مهمي در شکل گيري جهت خيابانها و به تبع آن حرکت آبهاي سطح در کل شهر دارد.
    جهت کلي شيب از سمت شمال به جنوب و جنوب غرب است و کليه آبهاي سطحي شهر از طريق جويها و کانالهاي موجود در کوچه ها و خيابانها از طريق خيابانهاي اصلي شمالي- جنوب به اراضي جنوب شهر تخليه و در نهايت به رودخانه جونقان ميريزند.
    خصوصيت کوهپايه اي بودن و شيب نسبتاً زياد شهر سبب شده است که آبهاي سطحي به آساني به سمت جنوب شهر هدايت شوند. اما نکته اي که در اين خصوص لازم است مورد اشاره قرار گيرد اينکه ، بسياري از خيابانها و کوچه هاي شهر در جداول فاقد مجاري دفع آبهاي سطحي مناسب هستند و برخي از آنها نيز فاقد روکش آسفالت بوده و باتوجه به اينکه منطقه به لحاظ متوسط ميزان بارندگي بيش از 700 ميليمتر در سال است. در فصول پرباران مشکلات بسيار زيادي را در سطوح شهر براي ساکنين بوجود مي آورد. عدم ظرفيت کانالها و جويها از يک طرف و عدم تعريف اجزاء راه از طرف ديگر اين مشکلات را چند برابر کرده است.
    مهمترين خيابانهايي که به طور عمده نقش کليدي درجمع آوري و دفع آبهاي سطح دارند شامل موارد زير است :
    1- خيابان وليعصر و امام حسين و بلوار کشاورز با جهت عمومي شيب به سمت ميدان سپاه
    2- خيابان انقلاب اسلامي و وليعصر جنوبي با جهت عمومي شمالي- جنوبي (اغلب آبهاي سطحي قسمت مرکزي شهر توسط اين خيابانها به سمت اراضي جنوب شهر هدايت مي شو

     
     

    نوشته شده توسط : حجت الله زارع | تاریخ : 2/05/1393 - 21:59


    سلام خسته نباشی تشکر میکنم از مطالب خوب سایت
    [پاسخ]

     
     

    نوشته شده توسط : admin | تاریخ : 3/05/1393 - 11:07


    سپاس اقا وحید winked
    [پاسخ]

     
     

     

     

    ارسال نظر
    نام :
    ایمیل :
    • bowtiesmilelaughingblushsmileyrelaxedsmirk
      heart_eyeskissing_heartkissing_closed_eyesflushedrelievedsatisfiedgrin
      winkstuck_out_tongue_winking_eyestuck_out_tongue_closed_eyesgrinningkissingstuck_out_tonguesleeping
      worriedfrowninganguishedopen_mouthgrimacingconfusedhushed
      expressionlessunamusedsweat_smilesweatdisappointed_relievedwearypensive
      disappointedconfoundedfearfulcold_sweatperseverecrysob
      joyastonishedscreamtired_faceangryragetriumph
      sleepyyummasksunglassesdizzy_faceimpsmiling_imp
      neutral_faceno_mouthinnocent
    کد امنیتی :
    عکس خوانده نمی شود
    ثبت کد :


     
     

    تصوير منتخب سوم

    تصوير منتخب دوم

    تصوير منتخب اول

    آخرین مطالب


  • آبشار کردی (کردیت) جونقان
  • قبولی های کنکور96 دبیرستان نمونه ترابی مقدم
  • باشگاه فرهنگی ورزشی پولادتن جونقان
  • اطلاعیه کانون پرورش فکری کودکان ونوجوانان
  • تقدیمی طرح گرافیکی خبرگزاری جونقان
  • بازدید فرماندار از اجرای طرح CNG شهر جونقان
  • آن مرد باز هم مدرسه می سازد
  • مراسم کلنگ زنی دبستان مهندس نوروز ترابی مقدم
  • هیئت سیدالشهدا کاروان جانثاران کربلا جونقان
  • ترویج گویش و زبان مادری واژه و اصطلاحات
  • تبريك به جامعه ورزشي و پرورش اندام
  • محرم آمد
  • شعر جان جونقان
  • تسلیت به خانواده قاسمی
  • پیشینه تاریخی شهر
  • ایده بسیار جالب
  • اطلاعات مورد نیاز در مورد تصویر
  • پیام تسلیت
  • کاخ سردار اسعد بختیاری
  • شعری از استاد مسعود الگونه
  • کوه شیخ جونقان
  • سجاد مردانی جونقان در المپیک 2016 ریو
  • شعری در وصف خیر مدرسه ساز
  • شعری به مناسبت افتتاحیه موزه مشروطیت جونقان
  • شعر : قصه های خودمونی
  • کنسرت گروه افاق شرق
  • سال نو مبارک
  • شعر : گونه کان: سرزمین خورشید
  • صدور كارت هوشمند ملي
  • مقاله استراتژی انتخابات
  • شعر کُه جهان بین ( به زبان بختیاری)
  • عهدو تفاق
  • نمایشگاه آثارهنری وصنایع دستی معلولین
  • موسسه ی خیریه ی امام حسین (ع) جونقان
  • آیا کتاب ادیب و شاعرشهرمان جناب علیداد رحیمی را خوانده اید ؟
  • گردشگران ایتالیایی در قلعه سردار اسعد
  • خلوت عاشقی ( ایمان جزایری )
  • ایمان جزایری ( رسوایم نکن )
  • جاده باستانی دزپارت
  • سالروز فتح اصفهان و تهران توسط ایل بختیاری
  • شعری در وصف جونقان
  • یاسین امانی پور جونقانی -کسب مقام قهرمانی آسیا
  • مهدی نوروزی جونقانی ملی پوش شهرمان
  • پروژه خیری استخر شنای شهر جونقان
  • طرح تونل جونقان هفشجان
  • تصاویر ارسالی آقای کیانی مقدم جونقانی
  • کنسرت آقای نیکبخت در تهران ( به زودی )
  • نوروز 1394 مبارک
  • کتاب تاریخ وفرهنگ جامع شهرجونقان
  • تقدیمی به سایت جونقان ( خطاطی )
  • شعر زیبای استاد میرزا بیضاء جونقانی با صدای استاد شجریان
  • کنسرت موسیقی ایرانی با صدای یزدان نیکبخت
  • فعال سازی شبکه تلویزیونی دیجیتال در جونقان
  • یلـــدا مبـــارک
  • قهرمانی تیم ملی بدنسازی به مربیگری علی نعمتی جونقانی
  • واکنش جهانبازي به اعتراض قلعه‌نويي
  • يدالله جهانبازي دربي 79 را سوت مي زند
  • سایت شهرداری جونقان بارگزاری شد
  • خدایا حفظ کن این جونقان را
  • طرح هم کدسازی تلفن های ثابت
  • کوچه کوچه دلم پر از غوغاست / هر طرف خیمه عزا برپاست
  • برایم لختی بخند…
  • جنگ شادی
  • مشکلات شهر جونقان به گوش استاندار رسید
  • عملکرد شورای شهر جونقان
  • به خانه مشروطه خواهان خوش آمدید
  • المان مشروطیت
  • عهدنامه فيمابين خان جونقان و بقيه توابع
  • تخت سمنبر
  • تحولات تعداد جمعيت شهر جونقان
  • دعا
  • گوشه ای از زندگی نامه شاعر بزرگ میرزا بیضاء جونقانی
  • مسابقات فوتسال جام فجر
  • زاد گاه من جونقان
  • آلبوم ایرانی تبار استاد یزدان نیکبخت
  • مسابقات ددلیفت در جونقان
  • سعیدزارع ˈرییس هیات فوتبال استان چهار محال و بختیاری شد
  • اجرای زنده یزدان نیکبت
  • شعر آب
  • اشعاری از یزدان نیکبخت
  • اشعار زيباي بختياري
  • تشکر
  • دراین خاک دراین خاک دراین مزرعه پاک به جز عشق به جز مهر دگر چیز نکاریم
  • تصاویر کاندیدای شورای شهر جونقان
  • نامساوی
  • تقدیم به...ننه گونه کان
  • نقشه ماهواره ای شهر جونقان
  • خیمه گاه ویژه ایام محرم ...جونقان
  • اشعار ترکی از شاعر بهنام رستمی
  • اشعار ترکی از شاعر یزدان نیکبخت
  • عاشورا 92 در جونقان
  • تقدیمی به سایت جونقان
  • تصاویری از داوران فوتبال سرشناس جونقانی
  • سفر نامه عبد الرحيم کاشانی به منطقه بختیاری
  • برنامه پاکسازی چشمه صالح
  • *ماه خدا*
  • مطالب و اطلاعت بسیار دقیق وکارشناسی شده جونقان
  • سرمایه گذاری چینی ها در معادن جونقان
  • نامه سردار اسعد پیش از عزیمت به اصفهان
  • مسیح من ! ( شعر)
  • نظراتی که به صورت ایمیل یا پیامک ارسال می شوند
  • گزارشی کوتاه از مرکز نیکوکاری امام علی(ع) شهر جونقان
  • من اهل اینجایم ببین
  • مردم چهارمحال و بختیاری چهارشنبه میزبان رییس جمهوری می شوند
  • به سایت جونقان خوش آمدید
  • تیم فوتبال جونقان دهه ی پنجاه
  • جواب دهی به نظر یکی از بازدیدکنندگان
  • پیش بسوی فرهنگ سازی
  • خصوصیات کاندیدای اصلح شورای شهر
  • شعر ترکی در وصف جونقان
  • جونقان یعنی ...
  • قدمت شهر جونقان
  • چرا جونقان ؟؟؟
  • زبان و گویش مردم شهر جونقان
  • کشـاورزی در شهـر جـونقــان
  • جونقان اولین شهر استان از لحاط قدمت تاریخی
  • شعری در وصف جونقان
  • کشـاورزی در جونقان
  • منابع آب جونقان
  • آب و هوای جونقان
  • پوشاك مردم جونقان
  • آداب و رسوم جونقان
  • چشمه های جونقان
  • شهدای جونقان
  • مبارزات مردم جونقان علیه خوانین
  • ورزش در جونقان
  • حماسه عظيم 9 دي ، تجلي بصيرت ، همت و ولايت
  • بارش اولین برف زمستانی در جونقان
  • شعر
  • جونقان: تبعیدگاه سیب دزدان سلحشور
  • مهد دلیری
  • سال 1393 مبارک باد
  • Basice of NOROUZ:
  • تقدیم به بهترینم...خانم مرادیان...
  • تصاویر تنگ درکش و ورکش جونقان
  • تصاویر چشمه صالح جونقان
  • تصاویر خان اوی جونقان
  • جونقان از نمای کوه شیخ
  • چشمه بلبل (جی پی اس)
  • شهید ایرج بختیاری
  • شعر گرگ از زنده یاد فریدون مشیری
  • از خزیدن تا پریدن
  • خدایا........
  • تونل بهشت آباد جهنمی برای چهارمحال و بختیاری
  • عید سعید فطر بر همشهریان مبارک‬‎ باد
  • جونقان استوار ...
  • تقدیم به سایت جونقان (خانم اسدی)
  • تصاویر دشت جونقان
  • عرض تبریک
  • جمله قصار
  • سرزمین بر باد رفته:
  • سجده بر خاک:
  • بی قرار.......
  • فراخوان شعر ترکی
  • آخرین نظرات

    
      هیچ نظری وجود ندارد